Skóra noworodka
7 maja 2019Miód – złoto z ula
8 maja 2019Według najnowszych badań jagody zawierają dużą ilość antocyjanów. Związki te zaliczane do polifenoli wykazują wszechstronne działanie prewencyjne w odniesieniu do wielu schorzeń.
Właściwości lecznicze jagód
- Spożywanie jagód może przyczynić się do prewencji chorób cywilizacyjnych. Jagody są silnymi antyoksydantami, usuwają z organizmu szkodliwe rodniki tlenowe, które niszczą ważne struktury naszego organizmu np. DNA. Antocyjany, które obecne są w owocach jagody blokują wybiórczo komórki zmienione nowotworowo, bez wywierania negatywnego wpływu na komórki zdrowe. Antocyjany wykazują zdolność do blokowania cyklu komórkowego nowotworu na różnych etapach jego rozwoju.
- Związki o charakterze antocyjanów mają działanie przeciwzapalne, które w efekcie przyczynia się do ochrony organizmu przed rozwojem nowotworu.
- W celu prewencji chorób krążeniowych, metabolicznych czy nowotworowych, osoba zdrowa powinna spożywać przetwory na bazie jagód.
- Obserwowano także korzystne działanie antocyjanów u pacjentów poddawanych leczeniu chemioterapią. Antocyjany zmniejszały działania niepożądane tych leków, minimalizując efekty uboczne leczenia.
- Jagody zwiększają uszczelnienie naczyń krwionośnych, działają p/zapalnie, p/zakrzepowo i p/obrzękowo. Są z powodzeniem stosowane w zaburzeniach mikrokrążenia obwodowego m.in. w gałce ocznej (stosowane w retinopatii cukrzycowej).
- W związku z poprawą krążenia w gałce ocznej w wyniku dotlenienia tęczówki ocznej, antocyjany wpływają korzystnie na regenerację rodopsyny, a tym samym usprawniają ostrość widzenia w nocy.
- Zawarte w jagodach antocyjany, uszczelniają naczynia krwionośne, polepszają krążenie w wyniku czego następuje dokrwienie i odżywienie mózgu, a zatem poprawa myślenia i koncentracji. Spożywanie jagód prawdopodobnie zabezpiecza organizm przed chorobą Parkinsona oraz chorobą Alzhaimera.
- Jagody zmniejszają produkcję „złej” frakcji cholesterolu LDL, który jest przyczyną rozwoju miażdżycy oraz udaru mózgu. W wyniku takiego mechanizmu działania zawarte w owocach jagód antocyjany, zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym.
- Jagody są bardo dobrym produktem, który ze względu na niski indeks glikemiczny polecany jest zarówno w profilaktyce jak i leczeniu cukrzycy. Jagody spożywane regularnie przez osoby dotknięte cukrzycą wpływają na redukcję zmian naczyniowych w obrębie oczu i nerek, będących efektem tej choroby.
- Niski indeks glikemiczny jagód sprawia, iż owoce te są doskonałym produktem spożywanym przez osoby dbające o linię oraz odchudzające się. Ponadto niskie stężenie poziomu cukru po spożyciu jagód nie powoduje intensywnego i nagłego
- wydzielania insuliny przez trzustkę. Kiedy poziom insuliny we krwi jest na niskim poziomie, organizm spala kalorie i nie odkłada zbędnej tkanki tłuszczowej.
- Spożywanie jagód zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi.
- Świeże owoce jagody są bardzo bogatym źródłem pektyn, które wykazują działanie korzystne w przewlekłych zaparciach. Pektyny jagody pod wpływem wody pęcznieją w jelitach ułatwiając przesuwanie masy treści jelitowej, a tym samym wypróżnienie.
- Jagody suszone ze względu na zawartość garbników są idealnym lekiem naturalnym stosowanym w biegunkach zarówno u niemowląt, dzieci oraz osób dorosłych. Garbniki oprócz działania ściągającego, wykazują działanie p/ bakteryjne w stosunku do bakterii E. Coli. Spożywanie dużych ilości jagód zapobiega rozwojowi oraz zwalcza robaki bytujące w układzie pokarmowym człowieka.
- Spożywanie jagód przyczynia się do eliminacji schorzeń bakteryjnych w jamie ustnej, w tym próchnicy. Szczególne działanie p/bakteryjne jagód jest wyraźne w przypadku infekcji bakteryjnych układu pokarmowego i moczowego. Zawarte w owocach antocyjany osłabiają aktywność patogenną bakterii.
- Spożywanie jagód podobnie jak żurawiny wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu moczowego człowieka. Owoce jagód zawierają w swoim składzie mieszaninę prozdrowotnych związków, które wykazują efekt synergistyczny. Głównym patogenem odpowiedzialnym za większość infekcji zarówno dolnych jak i górnych dróg moczowych jest E. coli. Antocyjany powodują oczyszczenie układu moczowego z bakterii E. coli. Jagody są zatem świetnym produktem, stosowanym w profilaktyce częstych infekcji dróg moczowych.
- Zawarte w owocach jagód flawonoidy, wykazują silne działanie p/zapalne. Obecne w jagodach garbniki są aktywne w stosunku do takich patogenów jak np. Helicobakter pylorii – głównej bakterii powodującej wrzody żołądka i dwunastnicy.
- Garbniki sprawiają, iż bakteria H. pylori traci zdolność adhezji tzn. przylegania do błony śluzowej żołądka.
- Uszczelnienie naczyń krwionośnych w wyniku przeciwdziałania degradacji włókien kolagenowych naczyń, a w związku z tym polepszenie krążenia obwodowego.
- Zapobieganie wystąpieniu żylaków a także hemoroidów.
- Poprawa parametrów reologicznych krwi tj. zmniejszenie gęstości i poprawa przepływu krwi.
- Dotlenienie komórek mózgowych – korzystny efekt w stosunku do krążenia mózgowego, zapobieganie zawrotom głowy, szumom w uszach.
- Jagody zapobiegają zatorom tętnic.
- Zawarte w owocach jagód flawonoidy blokują w organizmie związki kurczące naczynia krwionośne – regularne spożywanie jagód to doskonała profilaktyka nadciśnienia tętniczego.
- Jagody zapobiegają udarom mózgu.