Nasza dieta z olejami roślinnymi
11 sierpnia 2019Jesienną porą zachęcam do spożywania oleju z ogórecznika, a dlaczego ? Przeczytaj
4 września 2019Jesień czuć już niestety w aurze. Jeszcze gorąco ale wilgotność powietrza się zmienia, ranki są chłodne.
Jak wzmacniać odporność , co czynić aby nasze dzieci i my sami przeszli przez porę jesienno-zimową bez licznych chorób?
Sposobów na jej budowanie jest wiele, spacery, nie przegrzewanie dzieci, witamina C i wiele innych. Ja chciałabym przybliżyć temat kwasów omega 3 , które występują naturalnie w olejach jadalnych. Kwasy te są motorem napędowym naszej odporności. Dostarczane do naszego organizmu zmniejszą zachorowalność na choroby wywołane przez wirusy , wspomagają nasze serce i mózg.
Rola kwasów omega:
- kwasy omega 3, a odporność- Każdy organizm musi wypracować sobie sam w długim i żmudnym procesie. Kwasy te wspierają układ immunologiczny i pomagają w walce z infekcjami , niwelują stany zapalne. Szczególnie w tym kontekście polecane są dzieciom, których organizm nabywa odporności , intensywnie pracuje. Oleje , które posiadam w ofercie zawierają kwasy omega 3, 6,9. Zamiast nudnych tabletek, możesz zastosować oleje jadalne. Zapotrzebowanie dzienne to 1 łyżka danego oleju, ja uwielbiam robić mix i dodaję do zup, sosów, koktajli , lodów. Mali ludzie jedzą , nie mając pojęcia jakie dobra ukryte są w potrawach, bez stresu bez krzyku dostarczam im zdrowie.
- Wpływ omega 3 na mózg. Zarówno jest to istotne dla nas dorosłych jak i dla dzieci, które wracają do szkoły , które już niedługo wytężą swoje mózgi aby przyswoić więcej wiedzy. Szczególną rolę odgrywa omega 3 przy rozwoju mózgu. Dlatego ważnym jest aby kobieta ciężarna, wspomagała swoją dietę tymi kwasami. Rosnący w łonie matki płód do prawidłowego rozwoju potrzebuje właśnie tych kwasów. Dlaczego? A no dla tego, iż aż 60 procent ludzkiej kory mózgowej zbudowane jest z kwasów DHA. Suplementacja odpowiednimi produktami, zawierającymi omega głównie w pierwszym trymestrze ciąży, kiedy to zachodzi proces organogenezy pomoże uchronić dziecko przed wadami cewy nerwowej. Naukowcy dowiedli, iż dzieci kobiet , które podczas ciąży przyjmują kwasy omega 3 , urodziły zdrowsze dzieci, a ich mózg i wzrok był lepiej rozwinięty.
- Omega 3 , a wzrok. Kwasy te są budulcem błon komórkowych , pomagają w prawidłowej pracy siatkówki oka . Są dla niej niezbędne, ponieważ posiada bardzo wysoka koncentrację tych kwasów. Dzięki tym kwasom generowana jest redopsyna, pigment, który pozwala na prawidłową ostrość widzenia.
Wiem jak ciężko zmusić dzieci do łykania medykamentów, dlatego ciekawa alternatywą i dla mnie zbawienną jest wprowadzenie tych kwasów do potraw. Do porcji zupy, do sałatki- jak lubi. Możliwości przemycenia kwasów zawartych w olejach jadalnych jest wiele. Mnie jako matkę męczy bieganie za dzieckiem z łyżeczką syropu i proszenie aby było na tyle łaskawe aby wypić zanim wyleję. Dzień w dzień takie akcje skłoniły mnie do tego aby szukać alternatyw dostarczenia do organizmu substancji budulcowych. Udało się. W takiej ilości jak potrzeba oleje jadalne nie są wyczuwalne w potrawach, a nawet jak są to często podkręcają smak niektórych potraw.
Prosty przykład– pomidory kroimy w kostkę , sól, pieprz, bazylia, oraz odrobina octu balsamicznego. Do tego łyżka oleju- ja dodaję porzeczkowego bo jak dla mnie jest idealny w tej konfiguracji i smakuje wyśmienicie. Do lodów, które ja robię sama gdyż staram się zniwelować ilość cukru. Pod wpływem olejów stają się one bardziej puszyste. Możliwości jest mnóstwo. Wypróbuj i Ty, oleje jadalne mają niesamowitą moc sprawczą na nasz organizm. Smacznego!!!