Prozdrowotna mieszanka – to sekret oleju z pestek dyni. Ten nierafinowany i tłoczony na zimno olej roślinny zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (stanowią ok. 80% jego składu), które należą do kluczowych składników odżywczych dobrej diety.
To dzięki ich spożyciu Twój organizm będzie pracował efektywnie, a Ty zyskasz sporo energii niezbędnej każdego dnia. W oleju z pestek dyni najwięcej jest wielonasyconego kwasu linolowego (omega-6) i jednonienasyconego kwasu oleinowego (omega-9), które wspaniale poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego, regulują gospodarkę lipidową organizmu, usuwają nadmiar trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Natomiast kwasy nasycone – palmitynowy i stearynowy (stanowią ok. 19% jego składu) sprawiają, że olej jest doskonałym produktem kosmetycznym. Skutecznie pomoże w regeneracji suchych i zniszczonych włosów, jak również przyczyni się do rozbicia grudek cellulitu na skórze.
OLEJ POSIADA CERTYFIKAT EKOLOGICZNY
Bogaty w witaminy, mikro i makroelementy, fitosterole (zmniejszają ryzyko miażdżycy i zawału) olej zawiera takie związki jak kukurbitacyna i skwalen – to sprzymierzeńcy w ochronie przed grzybicą, pasożytami i bakteriami. Doceń siłę oleju z pestek dyni – nie zawiedziesz się.
Stosowanie oleju:
- Spożywać profilaktycznie 1 łyżeczka (3-4 ml) dziennie.
- Warto wykorzystać go w kuchni. Do stosowania na zimno, idealny jako dodatek do sałatek, potraw lub do bezpośredniego spożycia.
Warto wiedzieć przed użyciem:
- Jeśli jesteś alergikiem to musisz wiedzieć, że produkt jest w pełni naturalny, jego skład to wyłącznie tłoczony na zimno olej.
- Produkt należy zużyć w przeciągu 6 miesięcy od daty produkcji, która znajduje się na opakowaniu.
- Olej należy przechowywać w ciemnej, szklanej butelce, z dala od źródeł ciepła i światła, najlepiej w lodówce.
- Nie smaż na nim.
- Ze względu na swój zielony kolor, może brudzić ubrania.
Jak można wykorzystać olej z pestek dyni ?
- Idealnie komponuje się z pieczywem – zamiast masła i margaryny
- Świetny do maczania pieczywa
- Jako sos sałatkowy lub do polania surówek
- Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie stosowana jest oliwa z oliwek lub inne oleje roślinne
- Do twarogu, jogurtów, kefirów i porannej owsianki
- Do polewania gotowanych warzyw i ciepłych potraw: mięs, ziemniaków, brokułów,
- Jako dodatek do zup, kremów
- Idealny do olejowania włosów
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.