Moringa ze względu na swoje właściwości lecznicze zdobyła uznanie na terenie wielu krajów świata, wykazując olbrzymi potencjał medyczno-odżywczy.
Sproszkowane liście drzewa Moringa stosuje się do walki z niedożywieniem oraz niewłaściwym odżywianiem. Takie zastosowanie wynika z faktu, że liście tej rośliny zawierają w sobie najważniejsze dla naszego organizmu aminokwasy, kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne z witaminami. Sproszkowane liście zapewniają organizmowi odpowiednią dawkę przeciwutleniaczy, związków przeciwzapalnych i aminokwasów. Liście w proszku stanowią również białko bardzo wysokiej jakości, ponieważ jest wyjątkowo przyswajalne oraz wzbogacone o błonnik.
Właściwości moringi:
- Wpływa korzystnie na stan cery, włosów oraz paznokci;
- Poprawia odporność i łagodzi stany zapalne;
- Reguluje trawienie;
- Oczyszcza organizm i wspomaga odtruwanie wątroby;
- Regeneruje mięsnie;
- Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz ciśnienie tętnicze;
- Pobudza metabolizm;
Jak stosować moringe ?
Dla spożywania moringi w celach prozdrowotnych i kulturystycznych warto zastosować napar z liści składający się z 1-1,5 łyżeczki ciętych liści na szklankę wody. Napar należy zalać gorącą wodą i parzyć 5-10 minut. Moringa nie jest zalecana dla kobiet w ciąży, ponieważ może doprowadzać do skurczów macicy, a także ewentualnego poronienia. Mielone suszone liście możemy dodać do dań, koktajli oraz herbaty, ponieważ ich smak jest bardzo subtelny, niemal niewyczuwalny.
Sposób przechowywania ziół:
Przechowywać w suchym, niedostępnym dla dzieci miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, z dala od światła słonecznego.
Ciąża i karmienie piersią:
W większości przypadków zioła nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią, jak i również małe dzieci. W razie pytań skonsultuj się z lekarzem.
Reakcje alergiczne:
Zioła tak jak każde inne produkty niezależnie od ich klasyfikacji również mogą wchodzić w interakcje z lekami oraz wywoływać reakcje alergiczne.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.