Mąka z pestek dyni jest doskonałym źródłem białka i minerałów.
Mąka z dyni powstaje po wytłoczeniu z nasion oleju. Pestki są drobno zmielone i powstaje z nich zielony proszek. Ma delikatny orzechowy smak, który pasuje zarówno do słodkich wypieków, jak i dań wytrawnych. Nasiona zawierają zdrowe substancje, takie jak błonnik, białko, cenne kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i oleinowy), minerały – zwłaszcza cynk, magnez i żelazo, antyoksydanty oraz witaminy, zwłaszcza z grupy B – kwas foliowy, czyli B9, ale także B6 i B1. Dodatkowym atutem mąki z pestek dyni jest to, że nie zawiera glutenu. Przez dużą zawartość błonnika mąka mocno chłonie wodę.
Ze względu na wartości odżywcze mąkę można stosować w wielu dietach. Sprawdzi się w diecie ketogenicznej, gdyż zawiera małe ilości węglowodanów. Również sportowcy, osoby aktywne fizycznie, diabetycy oraz osoby z zaburzeniami pracy tarczycy mogą włączyć mąkę z pestek dyni do swojej diety.
Mąka sprawdzi się do:
- wypieków,
- zagęszczania zup,
- dań wytrawnych,
- naleśników,
- do panierowania mięs i warzyw.
Kraj pochodzenia: Polska
Kraj produkcji: Polska
Waga: 250g
Opakowanie: Produkt pakowany jest w opakowanie typu „doypack” ze struną, co pozwala na zachowanie długiej świeżości i wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.