Błonnik zawarty w mące łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe i zapobiega zaparciom.
Mąkę lnianą otrzymuje się przez mielenie ziaren lnu. Mąka lniana zawiera w składzie bardzo duże ilości błonnika, białka oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i niektóre witaminy z grupy B, minerały – żelazo, wapń, miedź, cynk, chrom oraz enzymy. Mąka lniana wpływa korzystnie na przemianę materii, przez pobudzanie perystaltyki jelit, normalizuje pracę przewodu jelitowo-żołądkowego, a zawarte w niej przeciwutleniacze, wzbogacają mikroflorę jelitową. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne i obniża poziom „złego” cholesterolu. Regulują pracę kobiecej gospodarki hormonalnej i pomaga zachować młody wygląd skóry.
Mąka sprawdzi się w wielu dietach. Szczególnie polecana jest dla wegan i wegetarian. Również można wykorzystywać ją w diecie paleo i ketogenicznej. Polecana jest także w diecie bezglutenowej i niskowęglowodanowej. Mąka lniana może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, ze względu na obecność lignanów. Warto stosować ją w celu profilaktyki nowotworowej.
Mąka sprawdzi się do:
- owsianek, jogurtów, koktajli i sałatek,
- ciast, babeczek i pieczywa.
Kraj pochodzenia: Polska
Kraj produkcji: Polska
Waga: 250g
Opakowanie: Produkt pakowany jest w opakowanie typu “doypack” ze struną, co pozwala na zachowanie długiej świeżości i wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.