Mąka sezamowa dzięki swojemu niezwykłemu aromatowi jest doskonałym dodatkiem do wielu dań.
Mąka sezamowa powstaje z odtłuszczonych i drobno mielonych ziaren sezamu. Charakteryzuje się jasną, brązową barwą i orzechowym, intensywnym smakiem. Jest bogata w składniki mineralne – magnez, wapń, cynk, żelazo, które wpływają bardzo korzystnie na organizm ludzki, m.in. regulując ciśnienie krwi, gospodarkę cholesterolową oraz hormonalną. Witaminy B1, B6, B3, B2 oraz kwas foliowy są konieczne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego. Dodatkowo posiada niezbędne aminokwasy tj. w lizynę, tryptofan i metioninę. Ze względu dużą zawartość wapnia i fosforu, wykazuje korzystny wpływ na stawy i kości oraz może być stosowana w profilaktyce przeciwko osteoporozie. Sezam zawiera lignan o nazwie sezamina – przyspiesza on spalanie tkanki tłuszczowej oraz chroni organizm przed wolnymi rodnikami, a także wykazuje działanie przeciw nowotworowe.
Mąka sprawdzi się w wielu dietach. Szczególnie polecana jest dla wegan i wegetarian. Również można wykorzystywać ją w diecie bezglutenowej lub keto.
Mąka sprawdzi się do:
- wypieku ciast i ciasteczek,
- naleśników,
- zagęszczania zup i sosów,
- panierowania,
- koktajli, shaków, musli oraz sałatek.
Kraj pochodzenia: Nigeria
Kraj produkcji: Polska
Waga: 250g
Opakowanie: Produkt pakowany jest w opakowanie typu „doypack” ze struną, co pozwala na zachowanie długiej świeżości i wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.