Olej z krokosza dzięki swoim właściwością wykorzystywany jest głównie w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób układu krążenia. Pozwala zachować zdrową równowagę cholesterolu w organizmie, a to przekłada się na zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy, a także ataku serca czy udaru mózgu.
Olej z krokosza polecany jest jako źródło jednego z dwóch niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu linolowego – LA).
Wykazuje działanie zapobiegające agregacji płytek krwi i zapobiegające tworzeniu się zakrzepów. Ponadto:
- Wzmacnia układ odpornościowy organizmu.
- Ma właściwości obniżające poziom glukozy we krwi co jest cenną właściwością dla osób chorujących na cukrzycę.
- Jest pomocny w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości wykrztuśne, rozluźniające zalegającą flegmę i zmniejszające uczucie duszności.
- Idealnie sprawdzi się w sezonie
- Wykazuje działanie napotne co sprzyja obniżeniu temp ciała w przypadku stanów podgorączkowych.
- Olej z krokosza ma działanie pomocne w zmniejszaniu bolesności miesiączek oraz w regulowaniu ich przebiegu. Zmniejsza niepożądane objawy menopauzy.
- Reguluje wypróżnienia. Jest to pomocne w walce z nadwagą oraz w przypadku choroby Crohna i walki z zaparciami.
Stosowanie oleju:
- Spożywać profilaktycznie 1 łyżeczkę dziennie po posiłku.
- Warto wykorzystać go w kuchni. Olej ten to świetny dodatek do sałatek, majonezów i dań z makaronów.
Warto wiedzieć przed użyciem:
- Jeśli jesteś alergikiem to musisz wiedzieć, że produkt jest w pełni naturalny, jego skład to wyłącznie tłoczony na zimno olej.
- Produkt należy zużyć w przeciągu 6 miesięcy od daty produkcji, która znajduje się na opakowaniu.
- Olej należy przechowywać w ciemnej, szklanej butelce, z dala od źródeł ciepła i światła, najlepiej w lodówce.
- Nie należy go używać do gotowania, pieczenia i smażenie. Poddany obróbce cieplnej traci cenne właściwości.
Jak można wykorzystać olej z krokosza?
- Idealnie sprawdzi się do past, będzie wspaniałym dodatkiem oraz poprawi konsystencje pasty i ułatwi łączenie się składników
- Jako sos sałatkowy lub do polania surówek
- Do twarogu, jogurtów, kefirów, koktajli i porannej owsianki
- Do polewania gotowanych warzyw i ciepłych potraw: mięs, ziemniaków, brokułów,
- Idealny do pieczywa
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.