Gałka muszkatołowa jest nie tylko aromatycznym dodatkiem do dań. Zawartość szeregu składników odżywczych warunkuje korzystny wpływ gałki muszkatołowej na zdrowie.
Gałka muszkatołowa ma właściwości korzystnie wpływające na układ pokarmowy. Poprawia trawienie i zapobiega wrzodom żołądka. Przyspiesza i wspomaga produkcję soku żołądkowego i działa wiatropędnie. Ma również działanie przeciwzapalne. Gałka muszkatołowa korzystnie wpływa na układ nerwowy i stymuluje przepływ krwi, dlatego przez niektórych uznawana jest za doskonały środek na poprawienie potencji u mężczyzn.
Właściwości gałki muszkatołowej:
- Wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne;
- Poprawia pracę układu pokarmowego;
- Obniż poziom złego cholesterolu;
- Gałka muszkatołowa hamuje apetyt;
- Wykazuje działanie przeciwbólowe;
- Obniża zachowania lękowe;
Jak stosować gałkę muszkatołową ?
Jako przyprawy używamy jej w niewielkiej ilości. Dodaje się jej do kapusty, szparagów, szpinaku, marchwi, pora, zupy ziemniaczanej i jarzynowej. Gałką możemy przyprawić drób, mięso jagnięce i kiełbasy. Należy pamiętać o tym, iż gałki muszkatołowej nie można spożywać w nadmiernych ilościach, gdyż przyprawa wykazuje właściwości halucynogenne.
Sposób przechowywania ziół:
Przechowywać w suchym, niedostępnym dla dzieci miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, z dala od światła słonecznego.
Ciąża i karmienie piersią:
W większości przypadków zioła nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią, jak i również małe dzieci. W razie pytań skonsultuj się z lekarzem.
Reakcje alergiczne:
Zioła tak jak każde inne produkty niezależnie od ich klasyfikacji również mogą wchodzić w interakcje z lekami oraz wywoływać reakcje alergiczne.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.