Dlaczego takie kosmetyki i skąd to się wzięło.
24 stycznia 2020Trądzik młodzieńczy.
29 lutego 2020Dziś o tłuszczach opowiada dietetyk Marta Małczak.
Często pytacie mnie, jak to jest z tymi olejami jadalnymi, boicie się ich, oraz także mówicie , że dbacie o linię i tłuszczu jeść nie będziecie.
Przeczytajcie :
Z cyklu „mity żywieniowe” – czy od tłuszczu się tyje?
Według powszechnej opinii tłuszcz zabija, powoduje choroby i tycie. Spożywać go czy ograniczać? ?
Czytaj dalej ?
To pytanie dość często pada. Z reguły bardzo często spożycie tłuszczu jest ograniczane lub w ogóle eliminowane z diety ?
Tymczasem!☝️ Tłuszcz jako taki szkodliwy nie jest, ale nadużywanie jego nieodpowiednich form faktycznie może prowadzić do pogorszenia zdrowia. Mowa oczywiście o kwasach tłuszczowych typu trans, które są częścią przetworzonej żywności i przetworzonych produktów spożywczych – na etykietach opisane jako „utwardzone lub częściowo utwardzone kwasy tłuszczowe”.?
? Wiele badan naukowych wskazuje, że częste spożywanie tłuszczów trans przyczynia się m.in. do:
❌ pobudzania cytokin (białek) prozapalnych –> a to skutkuje powstaniem stanu zapalnego w organizmie,?
❌ przyspieszania apoptozy – programowanej śmierci komórek –> a za tym idzie szybsze starzenie się tkanek organizmu,
❌ wzrostu ilości trójglicerydów (TG) oraz frakcji LDL – które mają działanie promiażdżycowe.
Dodatkowo!☝️ Wzrost spożycia cukrów rafinowanych i tłuszczów trans jest podstawową przyczyną powstawania zespołu metabolicznego, który prowadzi do otyłości trzewnej, insulinooporności, nadciśnienia, miażdżycy, a w konsekwencji nawet do śmierci.. ?
…no tak, ale kto nie lubi kruchych ciasteczek, mięciutkich rogalików i kremowych nadzień, które mogą nas „przeżyć”, gdyż ich data przydatności do spożycia jest tak długa? ??
Ale! ?Tak demonizowane tłuszcze nasycone, których źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, tj. smalec, masło, czy tłuste mięsa należą do prozdrowotnych składników diety!?
Spożywanie tych produktów jest niezbędne do zachowania zdrowia, ponieważ
✅ obniżają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych,
✅ wpływają korzystnie na pracę wątroby,
✅ wspierają pracę mózgu,
✅ wzmacniają kości,
✅a także wspierają układ immunologiczny (zwłaszcza kwasy: laurynowy i mirystynowy, znajdujące się w oleju z orzechów kokosa)?
Wniosek nasuwa się sam – dobrze zbilansowana dieta powinna uwzględniać zarówno tłuszcze zwierzęce ?, jak i roślinne ?. Bowiem są one niezbędne do prawidłowej pracy organizmu.
Tłuszcze w diecie stanowią:
✅ cenne źródło energii,
✅ nie stymulują wydzielania insuliny,
✅ wspierają gospodarkę wapniowo – fosforanową,
✅ przyspieszają tempo regeneracji komórek.
Smacznego! ??
Marta ?