Dziś o tłuszczach opowiada dietetyk Marta Małczak.
Często pytacie mnie, jak to jest z tymi olejami jadalnymi, boicie się ich, oraz także mówicie , że dbacie o linię i tłuszczu jeść nie będziecie.
Przeczytajcie :
Z cyklu „mity żywieniowe” – czy od tłuszczu się tyje?
Według powszechnej opinii tłuszcz zabija, powoduje choroby i tycie. Spożywać go czy ograniczać? 🤔
Czytaj dalej 🧐
To pytanie dość często pada. Z reguły bardzo często spożycie tłuszczu jest ograniczane lub w ogóle eliminowane z diety 😵
Tymczasem!☝️ Tłuszcz jako taki szkodliwy nie jest, ale nadużywanie jego nieodpowiednich form faktycznie może prowadzić do pogorszenia zdrowia. Mowa oczywiście o kwasach tłuszczowych typu trans, które są częścią przetworzonej żywności i przetworzonych produktów spożywczych – na etykietach opisane jako „utwardzone lub częściowo utwardzone kwasy tłuszczowe”.🙊
🤓 Wiele badan naukowych wskazuje, że częste spożywanie tłuszczów trans przyczynia się m.in. do:
❌ pobudzania cytokin (białek) prozapalnych –> a to skutkuje powstaniem stanu zapalnego w organizmie,😀
❌ przyspieszania apoptozy – programowanej śmierci komórek –> a za tym idzie szybsze starzenie się tkanek organizmu,
❌ wzrostu ilości trójglicerydów (TG) oraz frakcji LDL – które mają działanie promiażdżycowe.
Dodatkowo!☝️ Wzrost spożycia cukrów rafinowanych i tłuszczów trans jest podstawową przyczyną powstawania zespołu metabolicznego, który prowadzi do otyłości trzewnej, insulinooporności, nadciśnienia, miażdżycy, a w konsekwencji nawet do śmierci.. 🙉
…no tak, ale kto nie lubi kruchych ciasteczek, mięciutkich rogalików i kremowych nadzień, które mogą nas „przeżyć”, gdyż ich data przydatności do spożycia jest tak długa? 🤪😜
Ale! 🤓Tak demonizowane tłuszcze nasycone, których źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, tj. smalec, masło, czy tłuste mięsa należą do prozdrowotnych składników diety!😋
Spożywanie tych produktów jest niezbędne do zachowania zdrowia, ponieważ
✅ obniżają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych,
✅ wpływają korzystnie na pracę wątroby,
✅ wspierają pracę mózgu,
✅ wzmacniają kości,
✅a także wspierają układ immunologiczny (zwłaszcza kwasy: laurynowy i mirystynowy, znajdujące się w oleju z orzechów kokosa)🥥
Wniosek nasuwa się sam – dobrze zbilansowana dieta powinna uwzględniać zarówno tłuszcze zwierzęce 🥩, jak i roślinne 🥑. Bowiem są one niezbędne do prawidłowej pracy organizmu.
Tłuszcze w diecie stanowią:
✅ cenne źródło energii,
✅ nie stymulują wydzielania insuliny,
✅ wspierają gospodarkę wapniowo – fosforanową,
✅ przyspieszają tempo regeneracji komórek.
Smacznego! 😉😋
Marta 💚