Prozdrowotna natura krokosza pozwala włączyć go do diety profilaktycznej, zapobiegającej rozwojowi chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów, miażdżycy i cukrzycy.
Mąkę z krokosza uzyskuje się w procesie tłoczenia na zimno oleju z ziaren. Dzięki tej metodzie cenne składniki odżywcze zostają zachowane, a zawartość tłuszczu zminimalizowana. Mąka posiada neutralny smak i jasnoszary kolor. Bogata w kwasy omega 3 oraz omega 6. Mąka regularnie stosowana wzmacnia odporność i wykazuje działanie moczopędnie. Ma korzystny wpływ na produkcję prostaglandyn, dzięki czemu wpływa na złagodzenie bólów menstruacyjnych i niepożądanych objawów menopauzy. Mąka krokoszowa nie zawiera glutenu dlatego jest świetną alternatywą mąki zbożowej.
Mąka sprawdzi się w wielu dietach. Szczególnie polecana jest dla wegan i wegetarian. Również można wykorzystywać ją w diecie bezglutenowej, paleo czy w diecie o niskiej zawartości węglowodanów.
Mąka sprawdzi się do:
- pieczenia ciast, ciasteczek, naleśników, chleba,
- zup i sosów,
- koktajli,
- sałatek, surówek, kasz, makaronów, ziemniaków,
- kremów czy peelingów.
Kraj pochodzenia: Ukraina
Kraj produkcji: Polska
Waga: 250g
Opakowanie: Produkt pakowany jest w opakowanie typu „doypack” ze struną, co pozwala na zachowanie długiej świeżości i wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.